Thursday, 5 May 2016

aiskrim gebu

Hari ni Kak Ude nk bg sikit tips cemane nak bg aiskrim kt gebu. Mula mula dulu... Kak ude pun x tau. Tp memandangkan kak ude dah banyak kali membuat aiskrim utk dijual... br lah kak ude perasan perbezaan aiskrim yang btl2 jadi dgn yg x berapa nak jadi.

Ni kak ude sertskan gmbr perbezaan nyer. Cuba korang perhatikan semula time korang buat nnt ye.

X jadi sangat. Tekstur lebih keras dan berkristal

tekstur lembut dan gebu
























So... apa yang kak ude buat?
5 minit pertama: sebatikan dia guna mixer level 1
5 minit kedua: start level 2. Buat buih dengan mix permukaan sebatian.
Minit minit seterusnya: naik level 3. Sesekali pusing2 kan mixer.

Adunan akan naik 3x ganda.so... pada akhirnya korang akan dapat 30++  cup aiskrim berbanding 25 cup jer if x naik n gebu adunan korang tuh.

N apa yang penting... if adunan korang x naik2 walaupun dah dekat sejam korang mengadun, try tambah ovalette. Takut x cukup. Coz kak ude nyer portion ovalette sesudu pun menggunung banyak nyer..

Sikit advice... carilah ovalette yang halal. Mcm brand Adabi.

Sekian utk hari ni ye.

Ok, bye!

No comments:

Post a Comment